Krijg je als werkgever te maken met een zieke werknemer? Dan ben je verplicht om minimaal 70% van het brutoloon door te betalen voor maximaal twee jaar. Ook ben je verantwoordelijk voor zijn re-integratie. Dit brengt een hoop gedoe en regelwerk met zich mee én kan een behoorlijke kostenpost zijn. Daarom is het fijn om de basis zo goed mogelijk geregeld te hebben.

4 opties om je voor te bereiden
op een zieke werknemer

OPTIE 1
 

Geen verzekering

Het is een optie om helemaal geen verzekering af te sluiten. Een verzuimverzekering is namelijk geen verplichting. De meeste werkgevers die zich niet laten verzekeren kunnen de financiële kosten dragen als een werknemer langdurig ziek is en hebben de juiste capaciteit en kennis in huis om een re-integratietraject te begeleiden. 

OPTIE 2
 

Verzekering zonder ondersteuning

Ook is het mogelijk om een verzekering af te sluiten, maar dan zonder ondersteuning voor de re-integratie. In dit geval heb je niet te maken met kosten voor de loondoorbetaling in het geval van een zieke werknemer, maar wél voor het re-integratietraject. Deze moet je zelf uitvoeren of inkopen.  
 

OPTIE 3
 

Verzekering met ondersteuning


Een derde optie is om een verzekering voor loondoorbetaling af te sluiten mét ondersteuning voor de re-integratie. Je hebt dan niet te maken met kosten voor loondoorbetaling als een werknemer langdurig ziek is en je krijgt gedeeltelijke ondersteuning bij de re-integratie. Wel kan het zijn dat niet alles hiervoor vergoed wordt.

OPTIE 4
 

MKB Verzuim-
ontzorgverzekering


De MKB verzuim-ontzorgverzekering biedt meer inhoudelijke ondersteuning dan reguliere verzekeringsproducten. Het is een verzekering waarbij niet alleen de loondoorbetaling, maar ook de re-integratie volledig wordt vergoed. Daarnaast nemen gecertificeerde professionals de re-integratieverplichtingen en andere verplichtingen over.
 

Overstappen op de MKB Verzuim-ontzorgverzekering?

Heb je al een verzekering voor ziekteverzuim afgesloten? Dan kun je overstappen op de MKB Verzuim-ontzorgverzekering. Dit hóeft niet. Als je wilt overstappen, houd er dan rekening mee dat veel verzekeraars werken met een aantal geselecteerde arbodienstverleners. Dit betekent dat je mogelijk je huidige contract moet opzeggen. Voor verzekeringsjaar 2022 ligt de deadline om over te stappen op 1 oktober 2021.

Meer weten?

Ga naar www.loondoorbetalingbijziekte.nl  voor meer informatie over de verschillende verzekeringsopties, om ervaringsverhalen van andere ondernemers te lezen en om in contact te komen met een financieel adviseur bij jou in de buurt.