(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-K6TF9QV'); Vereenvoudigde behandeling van WIA-aanvragen voor 60-plussers
Kennisbank

Vereenvoudigde behandeling van WIA-aanvragen voor 60-plussers

Als een werknemer vanwege langdurige ziekte niet meer volledig kan werken, is de WIA-uitkering een tijdelijk vangnet bij verlies van inkomen. Door een tekort aan verzekeringsartsen zijn echter achterstanden in de beoordeling van WIA-aanvragen ontstaan. Om deze achterstanden in te halen worden WIA-aanvragen voor mensen van 60 jaar of ouder tijdelijk vereenvoudigd. 

Dit betekent dat UWV WIA-aanvragen indien mogelijk schriftelijk afwikkelt. Er is meestal geen verdere beoordeling van de aanvraag door een verzekeringsarts vereist. Met deze vereenvoudigde behandeling krijgen zowel de werknemer als de (ex-)werkgever sneller duidelijkheid. 

Vereenvoudigde behandeling van WIA-aanvragen voor 60-plussers

Voor de (middel)grote werkgever betekent dit dat UWV de uitkeringslasten en werkgeverslasten niet doorberekent in de premie voor de Werkhervattingskas. WGA-eigenrisicodragers ontvangen géén nota’s voor vereenvoudigd toegekende WGA-uitkeringen.

Let op: WGA-eigenrisicodragers blijven verantwoordelijk voor re-integratie van WGA-gerechtigden die vereenvoudigd zijn beoordeeld.

Voor wie geldt de vereenvoudigde behandeling?

De vereenvoudigde behandeling geldt niet alleen voor 60-plussers van wie de WIA-uitkering zou moeten starten tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2023, maar ook voor 60-plussers die na 1 oktober 2022 een vereenvoudigde behandeling van hun WIA-aanvraag is afgewezen of beëindigd en die vanwege een verslechterde gezondheid vóór 1 januari 2024 opnieuw om een WIA-uitkering vragen. 

Als de bedrijfsarts van mening is dat de werknemer niet meer kan werken, vindt er géén vereenvoudigde WIA-aanvraag plaats. De verzekeringsarts van UWV beoordeelt de WIA-aanvraag in dat geval zoals gebruikelijk, om te beoordelen of een IVA-uitkering toegekend kan worden.

IVA betekent Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten en is een uitkering voor werknemers die 20% of minder van hun oude loon kunnen verdienen en vrijwel zeker weten dat dit in de toekomst zo blijft.

Wat zijn de voorwaarden?

Uitgangspunt is dat niemand door de maatregel benadeeld mag worden. Dit betekent dat de (ex-)werknemer door de vereenvoudigde behandeling geen lagere WIA-uitkering krijgt dan wanneer er een volledige beoordeling van de aanvraag zou zijn gedaan. In de praktijk betekent dit dat de meeste aanvragers van 60-plus een volledige (80/100%) WGA-uitkering ontvangen. 

Zowel de WIA-aanvrager als de werkgever moeten instemmen met de vereenvoudigde behandeling van de WIA-aanvraag. Indien gewenst kan ook om een normale behandeling worden gevraagd. En het blijft mogelijk om bezwaar te maken tegen de beslissing na een vereenvoudigde behandeling.

Bron: UWV. Klik op deze link voor meer informatie

Meer weten over loondoorbetaling bij ziekte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen rondom loondoorbetaling bij ziekte.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht

Meer weten over loondoorbetaling bij ziekte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen rondom loondoorbetaling bij ziekte.

met een * gemarkeerde velden zijn verplicht

Voornaam
Achternaam
E-mail *
Toestemming *
 
Please don’t insert text in the box below!
Vereenvoudigde behandeling van WIA-aanvragen voor 60-plussers

Aangesloten branches
Verschillende branches doen mee met de campagne Loondoorbetaling bij Ziekte. Je kunt altijd bij jouw brancheorganisatie terecht voor advies. Sommige branches bieden zelfs een eigen verzekering aan. Wil jij weten hoe jouw brancheorganisatie het geregeld heeft? Klik dan voor meer informatie op de logo’s hieronder.