(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-K6TF9QV'); Nieuw wetsvoorstel: wijziging van re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar - Loondoorbetaling bij ziekte
Kennisbank

Nieuw wetsvoorstel: wijziging van re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar

Het wetsvoorstel ‘Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote bedrijven’ is ter internetconsulatie gegaan. Dit betekent dat iedereen hier commentaar op mag geven voordat de wet wordt ingediend.

Nieuw wetsvoorstel: wijziging van re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar

Waar gaat dit wetsvoorstel over?

Het is wenselijk als kleine en middelgrote werkgevers en hun werknemers op tijd duidelijkheid hebben over wanneer zij zich kunnen richten op werkhervatting bij een andere werkgever na het tweede ziektejaar en daarmee ook over de mogelijkheid tot vervanging van zieke werknemers in het tweede ziektejaar. 

Wat is het doel van het wetsvoorstel?

Het doel van dit wetsvoorstel is om kleine en middelgrote bedrijven meer wendbaar te maken door eerder duidelijkheid te geven tot welk moment zij de eigen functie van de zieke werknemer voor de betreffende medewerker beschikbaar moeten houden, zodat zij eerder tot vervanging kunnen overgaan.

Wat regelt dit wetsvoorstel?

Kleine en middelgrote werkgevers krijgen de mogelijkheid om zich vanaf de start van het tweede ziektejaar (niet eerder en niet later) alleen te richten op re-integratie in het tweede spoor. Hiervoor moet aan een paar voorwaarden worden voldaan. 

Na één jaar weet de werkgever of hij de plek van de zieke werknemer beschikbaar moet houden. Zo niet, dan hoeft de werkgever de werknemer niet meer te laten re-integreren in het bedrijf en kunnen werkgever en werknemer zich in het tweede ziektejaar volledig richten op het tweede spoor.

Betrokkenen kunnen tot 24 november reageren op de internetconsultatie.

Aangesloten branches
Verschillende branches doen mee met de campagne Loondoorbetaling bij Ziekte. Je kunt altijd bij jouw brancheorganisatie terecht voor advies. Sommige branches bieden zelfs een eigen verzekering aan. Wil jij weten hoe jouw brancheorganisatie het geregeld heeft? Klik dan voor meer informatie op de logo’s hieronder.