(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-K6TF9QV'); Zwangerschap en arbeidsongeschiktheid
Kennisbank

Zwangerschap en arbeidsongeschiktheid

Wist je dat maar liefst 43% van de zwangere vrouwen te maken krijgt met zwangerschapsdiscriminatie? Ook wordt zwangerschapsdiscriminatie zelden gemeld bij een instantie. Slechts 11 procent van de vrouwen die zwangerschapsdiscriminatie ervaren trekt aan de bel. Om deze redenen is vrouwenrechtenorganisatie WOMEN INC samen met een groot aantal andere organisaties een campagne gestart tegen zwangerschapsdiscriminatie.

Zwangerschap en arbeidsongeschiktheid

Wat is zwangerschapsdiscriminatie? 

Wat wordt bedoeld met zwangerschapsdiscriminatie? Zwangerschapsdiscriminatie treedt op wanneer een werknemer onrechtmatig wordt behandeld vanwege haar zwangerschap, recente bevalling of de wens om in de toekomst kinderen te krijgen. Dit gedrag is wettelijk verboden en mag geen invloed hebben op de behandeling van de werknemer in situaties zoals sollicitaties, promoties, beoordelingen, contractverlengingen, contractbeëindigingen, opleidingsmogelijkheden of verlofregelingen.

Kijk voor meer informatie over zwangerschapsdiscriminatie op de campagnepagina van WOMEN INC. Hier vind je praktische tools voor werknemers en werkgevers. Want zoals WOMAN INC dat zegt: zwangerschap kan voor werkgevers een kans zijn om werknemers aan zich te binden met goed, inclusief werkgeverschap.

Arbeidsongeschiktheid rond de zwangerschap

Een zwangere werknemer is verplicht om de zwangerschap minimaal 3 weken voor het begin van het zwangerschapsverlof te melden aan de werkgever. In de praktijk geven werknemers vaak al eerder aan dat ze zwanger zijn, bijvoorbeeld om goede afspraken te maken over bijvoorbeeld de inhoud van het werk of over het zwangerschapsverlof.

Als je werknemer in dienst is en vóór of na haar zwangerschapsverlof ziek wordt door haar zwangerschap of bevalling, dan kun je als werkgever een Ziektewet-uitkering voor haar aanvragen. Deze uitkering wordt door UWV op aanvraag verstrekt. De werkgever mag de uitkering gebruiken als compensatie voor zijn loondoorbetalingsverplichting bij ziekte.

Let op: wordt je werknemer arbeidsongeschikt vóór haar zwangerschaps- en bevallingsverlof en is haar uitval uitsluitend het gevolg van ándere factoren dan de zwangerschap en/of bevalling? Dan is er geen recht op compensatie vanuit de Ziektewet en gelden de ‘gewone’ regels voor ziek zijn.

Aangesloten branches
Verschillende branches doen mee met de campagne Loondoorbetaling bij Ziekte. Je kunt altijd bij jouw brancheorganisatie terecht voor advies. Sommige branches bieden zelfs een eigen verzekering aan. Wil jij weten hoe jouw brancheorganisatie het geregeld heeft? Klik dan voor meer informatie op de logo’s hieronder.