Kennisbank

Complexe regels over de privacy van werknemers

De intentie om het verzuim en de re-integratie goed aan te pakken is er, maar wanneer doe je het als werkgever nu goed? Aan het plan van aanpak zijn zoveel regels en eisen verbonden, dat het soms toch niet akkoord wordt bevonden, ondanks alle goede bedoelingen. 

Complexe regels over de privacy van werknemers

Een belangrijk thema is bijvoorbeeld de bescherming van de privacy, waarop de Autoriteit Persoonsgegevens toeziet. Er gelden strikte regels voor de vragen die je mag stellen, de informatie die je mag delen (en met wie), en de gegevens die je mag vastleggen. Waar het voor een werkgever bijvoorbeeld een logische gedachte is om de correspondentie over bepaalde afspraken op te slaan, is dat in sommige gevallen juist niet geoorloofd. In de praktijk is het amper te doen om hierin je weg te vinden, aangezien het zelfs voor de specialisten taaie materie is.   

Hoe onpraktisch deze privacyregels ook zijn, een schending ervan kan wel leiden tot een sanctie van de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarom is de inzet van de casemanager binnen de MKB verzuim-ontzorgpolis van zo’n grote toegevoegde waarde, omdat deze precies weet welke acties, op welke manier moeten worden geregistreerd. Dat geeft werkgevers de zekerheid dat hun plan de toets kan doorstaan. 

Lees meer over de voordelen van de nieuwe MKB verzuim-ontzorgverzekering 

Aangesloten branches
Verschillende branches doen mee met de campagne Loondoorbetaling bij Ziekte. Je kunt altijd bij jouw brancheorganisatie terecht voor advies. Sommige branches bieden zelfs een eigen verzekering aan. Wil jij weten hoe jouw brancheorganisatie het geregeld heeft? Klik dan voor meer informatie op de logo’s hieronder.