(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-K6TF9QV'); Hoe ga je om met psychisch verzuim? - Loondoorbetaling bij ziekte
Artikel, Kennisbank

Hoe ga je om met psychisch verzuim?

Veel ondernemers denken dat ze met psychisch verzuim heel anders moeten handelen dan met fysiek verzuim. Dus dat een burn-out een andere aanpak vergt dan, laten we zeggen, een gebroken been. Niets is echter minder waar.

Hoe ga je om met psychisch verzuim?

Eigenlijk draait het bij de begeleiding van zieke werknemers altijd om dezelfde vraag: Wat kan iemand doen ondanks zijn ziekte? Je kijkt dus naar de (arbeids)mogelijkheden van de zieke werknemer en niet naar zijn/haar beperkingen. En dat is bij psychisch verzuim niet anders.

Dat gezegd hebbende, bij psychisch verzuim zijn er wel 3 dingen extra belangrijk, zaken waar je dus even goed op moet letten:

1. Snel je arbodienst inschakelen

Juist bij uitval van werknemers met psychische klachten zie ik ondernemers meestal afstand nemen. De werknemer met rust laten. Natuurlijk vaak met de goede intenties. Maar het is van groot belang om juist snel met de werknemer in gesprek te komen en de re-integratie vorm te geven.

Eigenlijk begint dat al op dag één met een goed ziekmeldingsgesprek. Bij psychische klachten moet vervolgens snel de arbodienst in beeld komen. Dit is belangrijk omdat er vanuit de arbodienst getoetst kan worden of er adequate hulp gezocht is, of gaat worden. De werknemer gaat namelijk niet vanzelf beter worden als die op de bank gaat zitten Netflixen. Nee die zal, waarschijnlijk met hulp van een coach, psycholoog of misschien zelf psychiater, er weer bovenop moeten komen.

De eerste weken bij psychische klachten zijn cruciaal vandaar dat lang wachten met het inschakelen van de arbodienst een absolute afrader is. Ik weet dat er veel ondernemers zijn die denken: “die arbodienst gaat me weer bakken met geld kosten”, maar dat is Pennywise-Poundfoolish. Een goede arbodienst verdient zichzelf juist terug bij dit soort ziekmeldingen door snel en scherp te reageren, waardoor de zieke werknemer veel eerder weer terug is op de werkvloer.

Doe de scan om je eigen kosten te berekenen

Doe de scan

Hoe ga je om met psychisch verzuim?

2. Zorgen voor aangepast werk

Werkritme is essentieel om te voorkomen dat werknemers met psychische klachten langer dan nodig uit de roulatie zijn. Vanuit de arbodienst is als het goed is duidelijk in kaart gebracht welke beperkingen jouw werknemer heeft. Bij psychisch verzuim moet je dan bijvoorbeeld denken aan: geen/minder klantcontact, werk waarbij je je niet bovenmatig hoeft te concentreren, een rustige werkplek, geen deadlines, etc.

Vervolgens is het jouw taak als ondernemer om je zieke werknemer aangepast werk aan te bieden. Werk dus dat rekening houdt met die arbeidsbeperkingen. In het MKB is dit vaak een veel grotere uitdaging dan bijvoorbeeld bij een multinational. Want zoveel klusjes liggen er immers niet bij jou op de plank.

Ondernemers komen dan ook vaak bij mij en zeggen: ik heb helemaal geen aangepast werk. Mijn reactie: wees creatief. En hou daarbij in je achterhoofd dat als je een zieke werknemer de eerste drie maanden thuis laten zitten, de kans dat hij nog weer volledig terug gaat keren in zijn eigen functie, zo ongeveer gehalveerd is. Dus haal die werknemer zo snel als mogelijk naar de werkvloer. Ook al is het slechts voor een paar uurtjes in het begin en lijken de werkzaamheden meer op bezigheidstherapie.

3. Analyseer en leer

Natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen. Dat weten we allemaal. Helaas is het bij deze werknemer niet gelukt om een ziekmelding te voorkomen. Maar wees even kritisch op jezelf: had je deze ziekmelding misschien kunnen voorkomen?

Vaak kondigt een ziekmelding met psychische oorsprong zich aan. Het gedrag van de werknemer verandert. Hij/zij is bijvoorbeeld vaak wat sneller geïrriteerd of soms zelfs agressief. De werknemer presteert de laatste tijd wat minder. Er is sprake van een toename van roken, alcohol en/of medicijngebruik. En dikwijls hebben er voorafgaand aan die ene langere ziekmelding al enkele kortere ziekmeldingen plaatsgevonden.

Wees alert op dit soort signalen. Ga gelijk met je werknemer een kop koffie drinken als je zo’n gedragsverandering ziet en vraag hoe ’t gaat. Je kunt ’t ook niet doen, maar dan moet je niet raar staan kijken als de week erop je werknemer zich ziek meldt met psychische klachten.

Conclusie: handel bij psychisch verzuim van je werknemer niet ineens heel anders als ondernemer. Beschouw het als een reguliere ziekmelding, maar let daarbij op bovenstaande drie zaken. Waarmee je wellicht voorkomt dat psychisch verzuim voor jou een enorme kostenpost gaat worden, die je misschien had kunnen voorkomen.

Door: Mark Idzinga, register casemanager en eigenaar van arbodienst P&P Arbo.

Meer weten over loondoorbetaling bij ziekte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen rondom loondoorbetaling bij ziekte.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht

Meer weten over loondoorbetaling bij ziekte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen rondom loondoorbetaling bij ziekte.

met een * gemarkeerde velden zijn verplicht

Voornaam
Achternaam
E-mail *
Toestemming *
 
Please don’t insert text in the box below!
Hoe ga je om met psychisch verzuim?

Aangesloten branches
Verschillende branches doen mee met de campagne Loondoorbetaling bij Ziekte. Je kunt altijd bij jouw brancheorganisatie terecht voor advies. Sommige branches bieden zelfs een eigen verzekering aan. Wil jij weten hoe jouw brancheorganisatie het geregeld heeft? Klik dan voor meer informatie op de logo’s hieronder.