(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-K6TF9QV'); Je eerste personeel aannemen als start-up? Denk na over een verzuimverzekering - Loondoorbetaling bij ziekte
Kennisbank

Je eerste personeel aannemen als start-up? Denk na over een verzuimverzekering

Is jouw bedrijf enorm aan het groeien en ben je erover aan het denken om personeel aan te nemen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wat doe je bijvoorbeeld als een werknemer plotseling thuis komt te zitten met een burn-out? In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met ziekte en verzuim bij nieuwe werknemers.

Je eerste personeel aannemen als start-up? Denk na over een verzuimverzekering

VAKMENSEN INHUREN

Het kan zijn dat je al een schil van freelancers hebt opgebouwd. Dit is een fijne manier om met extra flexibele kracht te kunnen groeien. En het is redelijk veilig. Bij freelancers heb je namelijk niet te maken met sociale premies, vakantiegeld of het doorbetalen van salaris bij ziekte. Dit is vooral in de begintijd van je onderneming fijn, omdat het dan nog onzeker is hoe deze zich gaat ontwikkelen.

PERSONEEL AANNEMEN

Maar er komt een moment waarop je onderneming stabieler is en je mensen in dienst wilt nemen om de kosten te drukken en een vast team op te bouwen, naast de flexibele schil. De voordelen van het inhuren van personeel zijn talrijk. Voor bedrijven kan het helpen om de productiviteit en efficiëntie te verhogen en de kwaliteit van het werk te verbeteren.

Bovendien kan het een gevoel van loyaliteit creëren bij medewerkers en leiden tot meer werkplezier. In de competitieve markt van vandaag moeten bedrijven het beste talent kunnen aantrekken en behouden. Door te investeren in personeel kunnen zij ervoor zorgen dat ze het personeel hebben waarmee ze kunnen slagen.

VAN OPDRACHTGEVER NAAR WERKGEVER

Met het inhuren van je eerste personeelsleden komen behoorlijk wat verantwoordelijkheden kijken. Je verandert van opdrachtgever naar werkgever. En daar wil je ook naar handelen. Het belangrijkste is dat jouw medewerkers hun kennis en vaardigheden optimaal kunnen ontwikkelen en inzetten om samen met jou te groeien. Hiervoor moet de werkplek een veilige omgeving zijn (letterlijk en figuurlijk) en de werkstress niet te hoog.

Maar wat als een van deze werknemers uitvalt? Niet door een griepje, maar door een fysieke of psychische oorzaak waardoor hij of zij langere tijd uit de running is? Ook dan heb je als werkgever verantwoordelijkheden.

WAT ALS EEN WERKNEMER ZIEK WORDT?

Valt er iemand langdurig uit? Dan is dat ontzettend vervelend, voor zowel de werknemer zelf als voor jou als werkgever. Iemand kan op dat moment niet werken, maar is nog wel in dienst. En je gaat er natuurlijk samen van uit dat hij of zij uiteindelijk weer gewoon aan het werk kan. Dat is het streven.

Daarom ben je als werkgever verplicht om minimaal 70% van het loon door te betalen voor minimaal twee jaar, als het dienstverband niet eerder afloopt. Daarnaast ben je volgens de Wet Verbetering Poortwachter verantwoordelijk voor de re-integratie.

Dit houdt in dat je al vanaf de eerste week dat een werknemer zich ziek heeft gemeld verantwoordelijk bent voor de verzuimbegeleiding. De eerste weken kan het nog zijn dat de werknemer weer beter wordt, bijvoorbeeld als er enkel sprake is van een gebroken arm. Is er na zes weken nog geen zicht op herstel? Dan stelt de bedrijfsarts een probleemanalyse op. Twee weken later stel je samen met de werknemer een plan van aanpak op en begint het traject.

Dit doe je in samenwerking met de werknemer zelf, maar ook de arbodienst en bedrijfsarts. Samen zet je stappen om de werknemer weer langzaamaan terug te helpen op de werkvloer.

DENK NA OVER EEN VERZUIMVERZEKERING

Ziekteverzuim is geen sexy onderwerp en veel werkgevers houden zich er niet graag mee bezig. Toch kun je nooit voorspellen of een werknemer ziek wordt. Denk daarom na over een verzuimverzekering, nog voordat je mensen in dienst neemt. Is een verzuimverzekering verplicht? Nee. Maar het is wel sterk aan te raden. Afhankelijk van de verzuimverzekering die je kiest, kun je de loonkosten en kosten voor het re-integratietraject vergoed krijgen. Ook kun je volledige begeleiding krijgen bij dit traject, zodat je zoveel mogelijk ontzorgd wordt.

VERSCHILLENDE VERZUIMVERZEKERINGEN

Je kunt natuurlijk gokken en hopen dat een personeelslid nooit langdurig ziek wordt. En het kan ook daadwerkelijk zijn dat dit nooit gaat gebeuren. In dat geval heb je geen verzekering nodig en bespaar je de kosten voor de premie. Maar wil je die gok wagen?

Bedrijven die geen verzuimverzekering nemen, houden er rekening mee dat ze de kosten zelf moeten dragen én dat ze tijd moeten investeren om het re-integratietraject te begeleiden.

Als je wél voor een verzuimverzekering wilt gaan, kunnen we ons voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn verschillende verzekeringen op de markt die allemaal net iets anders zijn. Sommige verzekeringen richten zich vooral op het financiële aspect waarbij je goed verzekerd bent tegen het doorbetalen van het loon, maar waarbij je de kosten voor de re-integratie dan weer zelf moet dragen. Terwijl andere verzekeringen zich weer meer richten op die ondersteuning bij het re-integratietraject.

MKB VERZUIM-ONTZORGVERZEKERING

Om kleinere werkgevers te ondersteunen in het geval van zieke werknemers, hebben het ministerie van Sociale Zaken, MKB-Nederland en het Verbond van Verzekeraars de MKB Verzuim-ontzorgverzekering bedacht. Hier zijn een aantal eisen voor vastgesteld. Deze verzekering, die samenwerkt met vooraf geselecteerde arbodiensten, biedt zowel financiële ondersteuning voor loondoorbetaling en re-integratie, als ondersteuning bij de administratieve plichten en begeleiding van het re-integratietraject. Verschillende verzekeraars bieden deze verzekering aan en je kunt deze gemakkelijk herkennen aan het label.

Aangesloten branches
Verschillende branches doen mee met de campagne Loondoorbetaling bij Ziekte. Je kunt altijd bij jouw brancheorganisatie terecht voor advies. Sommige branches bieden zelfs een eigen verzekering aan. Wil jij weten hoe jouw brancheorganisatie het geregeld heeft? Klik dan voor meer informatie op de logo’s hieronder.